Quigong

Instructeur: Jan Plomp
Lestijden:
Woensdag
10.00-11.00uur
Qigong is een manier van trainen/bewegen/oefenen die gebruikt maakt van de geest, het lichaam en ademhaling met als doel om de levensenergie (Qi) te beïnvloeden ten gunste van de gezondheid en de kwaliteit van leven (dit is voor lichaam en geest).

Qigong is al meer dan 5000 jaar oud en maakt deel uit van de ‘Traditionele Chinese Medicijnleer’ (TCM), die haar oorsprong heeft in veelomvattende theoretische structuren, waaronder Yin&Yang, de Vijf Elementen (Wuxing), het energiesysteem van het menselijk lichaam met haar meridianen, energiepoorten, Dantian en meer. Omdat er vaak lichte rek- en strekbewegingen gebruikt worden om Qi te reguleren en mobiliseren, wordt het ook wel Chinese Yoga genoemd, al is het veel omvattender dan dat. Met langzame, zachte bewegingen en het verenigen van onze aandacht met de beweging, komt de geest in een diepe kalme, ontspannen staat. Daarom wordt het ook wel meditatie in beweging genoemd.

Qigong heeft de essenties van Tai Chi, Yoga, Mindfulness, Healing en Meditatie in zich. Als je Meditatie te statisch, Yoga te fysiek en Tai Chi te ingewikkeld vindt, dan is Qigong waarschijnlijk de ideale vorm voor jou. Het is eenvoudig om te doen, flexibel toe te passen en biedt indien gewenst ook vele uitdagingen. De positieve effecten zijn veelzijdig en groot. Je hoeft er niet lenig of in een goede conditie voor te zijn en is daarmee geschikt voor iedereen, jong of oud, met of zonder gebreken.

 Qigong maakt het lichaam sterk en soepel, het verbetert het immuunsysteem & energiehuishouding en het geeft de geest meer rust, balans en kracht.